Social Icons

ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ! Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ!


Μνήμες της μεγάλης φωτιάς της Πάρνηθας του 1997 ξύπνησαν σε όλους όσοι είδαν τις πύρινες γλώσσες να καταπίνουν στην κυριολεξία το πευκοδάσος στην περιοχή Πέτρα της Βαρυμπόμπης την Τετάρτη 17 - 7 λίγο μετά τις 9 το βράδυ...

Με αίσθημα ευθύνης, κλιμάκιο της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ από την Τ.Ο. Άνω Λιοσίων - Αχαρνών - Καματερού, βρέθηκε αμέσως στην περιοχή ανταποκρινόμενο στις κλήσεις των κατοίκων. Βλέποντας την ασυν(ανοησία) των ανευθυνο - υπευθύνων δημάρχων και αντιδημάρχων, επιτελικών και επιτελαρχών να διαφωνούν, και την φωτιά να πλησιάζει τα σπίτια τους, πολλοί ζητούσαν από εμάς να συντονίσουμε την κατάσταση! Δυστυχώς όμως όλοι αυτοί οι "υπεύθυνοι" είχαν άλλο σενάριο στο μυαλό τους. Έτσι δόθηκε εντολή, το κλιμάκιο της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ να διασπαστεί και να παραμείνουν ελάχιστοι εκεί που επιχειρούσε η πυροσβεστική "αλλά λίγο μακρύτερα από την φωτιά για λόγους ασφαλείας", όλοι οι υπόλοιποι να απομακρυνθούν στο σημείο που είχαν διακόψει τον δρόμο, στην αρχή της οδού Μίχα.


Εμείς ακολουθήσαμε τις οδηγίες όσων αύριο το πρωί θα έχουν καίρια την ευθύνη για την ζημιά στην Πάρνηθα και πλέον το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ευχηθούμε η ζημιά που θα προκληθεί να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη!! Αλλά πολύ φοβόμαστε πως αύριο το πρωϊ, το φως του ήλιου θα αποκαλύψει μεγάλα σημάδια στην πλάτη του πολύπαθου βουνού.
Και την ασυνεννοησία τους θα την πληρώσουμε όλοι...ΟΛΟΙ...!!!



Το χρονικό της φωτιάς

ΑΡΧΗ: 21:20: Μεγάλη φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 21:00 στην Βαρυμπόπη, στο τέρμα της οδού Μίχα, στην θέση Κορομυλιά - Πέτρα, κοντά στην "Κιθάρα". Οι άνεμοι πνέουν ισχυροί με αποτέλεσμα η φωτιά ολοένα να φουντώνει. Στο σημείο έχουν σπεύσει 17 πυροσβεστικά οχήματα, με 40 πυροσβέστες, 6 άτομα πεζοπόρο και 2Α/Φ. Οι δυνάμεις αυξάνονται, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να επεκταθεί λόγω των ανέμων.

22:45: Δυστυχώς τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Η φωτιά, παρά τις προσπάθειες των αντρών της πυροσβεστικής όλο και φουντώνει, απειλώντας το βουνό.

23:19: Η φωτιά κατευθύνεται προς το βουνό, η πυροσβεστική κάνει ότι μπορεί όμως οι άνεμοι είναι ισχυροί. Τα μέσα μετακινούνται προς την πλευρά του Τελεφερίκ

23:42: Δεκάδες υδροφόρες από Κηφισιά, Αγ. Στέφανο, Άνω Λιόσια, Φυλή, Μεταμόρφωση, Αγίους Αναργύρους έχουν φτάσει στο σημείο στην προσπάθειά τους να διευκολύνουν το έργο της πυροσβεστικής. Η φωτιά κατευθύνεται προς την πλευρά των Θρακομακεδόνων, δεν απειλεί σπίτια ακόμη. 



00:25: Η κατάσβεση της φωτιάς δυσκολεύει γιατί εκτός από τον άνεμο πρέπει οι πυροσβέστες να παλέψουν και με την... κίνηση! Η περιοχή είναι δύσβατη, με πολύ μικρούς χωματόδρομους, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί μποτιλιάρισμα από τις υδροφόρες που σπεύδουν για ανεφοδιασμό, κάτι που επίσης δεν μπορεί να γίνει γιατί τα πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούν να κατέβουν! 

00:45: Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες όλα δείχνουν πως επρόκειτο για εμπρησμό. Όμως, ο κίνδυνος δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη ώστε η Πυροσβεστική να ερευνήσει βαθύτερα τα αίτια που την προκάλεσαν.. 

Στο σημείο σπεύδουν πολίτες για βοήθεια, εθελοντές, όμως η κυκλοφορία έχει απαγορευτεί. Αυτή την ώρα στο σημείο επιχειρούν 100 πυροσβέστες με 32 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 10 εθελοντικά οχήματα με 20 άτομα, 15 υδροφόρες Ο.Τ.Α., 10 ιδιωτικές υδροφόρες, 42 στρατιώτες και 3 μηχανήματα του Στρατού, ενώ περισσότερες ενισχύσεις σπεύδουν από τις όμορες Π.Δ.Π.Υ. της χώρας.