Social Icons

Με ευθύνη Μπόμπολα πνίγηκε τον περασμένο Νοέμβριο το Καματερό


Αποκαλυπτικό άρθρο του Π. Παναγόπουλου στην εφημερίδα "Εμπρός"

Τις δραματικές επιπτώσεις της αγαστής συνεργασίας πολιτικών εγκληματιών με την διαπλοκή, έρχονται να επιβεβαιώσουν για άλλη μια φορά τα δραματικά γεγονότα της 11ης του Νοέμβρη του προηγούμενου έτους, όταν το Καματερό μετετράπη σε λίμνη και πνίγηκε κυριολεκτικά μετά από μια βροχόπτωση, εξαιτίας των εγκληματικών ενεργειών της γνωστής εργολαβικής «εθνικής» «κοινοπραξίας» του κ. Μπόμπολα.


Εμπαιγμός, κοροϊδία, και οσμή σκανδάλου

Το ρέμα της «Εσχατιάς» είναι ένα μικρό ρέμα που κατεβάζει νερά από την Πάρνηθα τα οποία καταλήγουν κατόπιν στην Κηφισό. Μέχρι το 2002, το μικρό αυτό ρέμα ακόμα και σε μεγάλες βροχοπτώσεις κατέβαζε πολύ λίγο νερό. Από το 2002 όμως και μετά, όταν με τα έργα της Αττικής Οδού μπαζώσανε και κλείσανε κάποια άλλα μεγαλύτερα ρέματα, αλλά και την λίμνη των Άνω Λιοσίων, το μικρό αυτό ρέμα όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής φορτίσθηκε ιδιαίτερα, εν τούτοις όμως δεν είχαν παρουσιασθεί μεγάλα προβλήματα. Όλα έβαιναν καλώς μέχρι και την στιγμή που αποφασίσθηκε η διεύρυνση της κοίτης του ρέματος Εσχατιάς, με την κατασκευή δίδυμου κλειστού ορθογωνικού οχετού από οπλισμένο σκυρόδεμα διαστάσεων (2 x 5,0μ x 5,0μ) και η επίχωση του σε συνολικό μήκος 3χλμ. Το έργο ανέλαβε μια κοινοπραξία εταιριών, με επικεφαλής της κοινοπραξίας για την εκτέλεση του έργου αυτού, ποια άλλη; Καλά το μαντέψατε! Την εταιρία «Άκτωρ» ιδιοκτησίας του «εθνικού εργολάβου», αξιότιμου κ. Μπόμπολα!
Τα έργα ξεκινήσανε, παρά τις όποιες αντιρρήσεις των κατοίκων αλλά και διαφόρων συλλόγων, οι οποίοι κατήγγειλαν την ελλιπή λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και την αδιαφορία της εταιρίας και τον τοπικών δημοτικών αρχών για την πιθανότητα κάποιας καταστροφής που μπορούσε να προκύψει λόγω απουσίας αυτών των μέτρων. Έντονα επίσης επλανάτο και η φημολογία η οποία μιλούσε για «νταραβέρια» μεταξύ τοπικών πολιτικών παραγόντων και εταιρίας, όπως και για αδιαφανείς διαδικασίες στην ανάθεση του έργου στην εν λόγω κοινοπραξία. Αυτό όμως είναι ένα θέμα στο οποίο θα επανέρθουμε συντόμως με στοιχεία. Επί της παρούσης όμως θα δούμε τα αίτια της καταστροφής.

Το μηχάνημα που είχε αναλάβει την εργασία της «πασσαλόμπηξης» προκάλεσε το φράξιμο του οχετού του ρέματος με μπάζα στο σημείο που το ρέμα περνάει κάτω από την λεωφόρο Φυλής, με αποτέλεσμα ακόμα και τα λιγοστά νερά να μην μπορούν να περάσουν και να λιμνάζουν. Παρά τις ανησυχίες, αλλά και τις επανειλημμένες καταγγελίες των κατοίκων για πιθανή επικείμενη καταστροφή λόγω υπερχείλισης του ρέματος μετά από ισχυρή βροχόπτωση, οι αρμόδιες δημοτικές αρχές, αλλά και οι υπεύθυνοι της «κοινοπραξίας» εκώφευαν επιδεικτικά. Όταν οι κάτοικοι τους ζητούσαν να μαζέψουν τα μπάζα που έφραζαν το ρέμα για να μην συμβεί κανένα ανεπανόρθωτο κακό, η απάντηση που ελάμβαναν από τους «υπευθύνους», και μάλιστα υπό μορφή εμπαιγμού ήταν: «Μην ανησυχείτε. Θα τα παρασύρουν τα νερά…»!



Το χρονικό της καταστροφής


Έτσι συνέχισε η υπόθεση μέχρι και τις 11 – 11 – 2013, όταν οι ουρανοί ανοίξανε, και μετά από παρατεταμένη ισχυρή βροχόπτωση, το ρέμα μετατράπηκε σε χείμαρρο, με αποτέλεσμα όλη η περιοχή γύρω από το σημείο των έργων να μετατραπεί σε λίμνη με τα νερά να φτάνουν αλλά και να ξεπερνούν σε κάποια σημεία σε ύψος το ενάμιση μέτρο. Μεγάλο τμήμα της λεωφόρου Φυλής κατέρρευσε, με αποτέλεσμα ο δρόμος να παραμείνει κλειστός για περισσότερες από τέσσερις ημέρες, ενώ δεκάδες επιχειρήσεις που βρισκόντουσαν στην περιοχή καταστράφηκαν. «Είναι θαύμα που δεν θρηνήσαμε θύματα» καταγγέλλουν οι κάτοικοι, καθώς όπως περιγράφουν στο «ΕΜΠΡΟΣ», τα νερά του χειμάρρου παρέσυραν τα πάντα στο διάβα τους, μαζί με όλα τα οικοδομικά υλικά των έργων (ξυλεία, σωλήνες, κορύνες…) τα οποία στο πέρασμα τους διέλυαν ότι έβρισκαν μπροστά τους. Το θέμα των αποζημιώσεων των περιουσιών που χάθηκαν μετά την καταστροφή ανέλαβε η κοινοπραξία, και από εκεί και πέρα άρχισε ο εμπαιγμός εκ μέρους της εταιρίας εις βάρος των θυμάτων.
Όπως μας κατήγγειλε επιχειρηματίας της περιοχής που είδε τους κόπους μιας ζωής να διαλύονται μέσα σε λίγες ώρες, για όλο το διάστημα των 3 μηνών που αφορούσε την ποινική και όχι απλά την αστική δίωξη της «κοινοπραξίας», καθώς αποδεδειγμένα υπήρξε δια της αδιαφορίας τους ενδεχόμενος δόλος, «μας καθησύχαζαν και μας έδιναν υποσχέσεις ότι όλα θα τακτοποιηθούν. Μόλις το διάστημα των 3 μηνών παρήλθε, και βεβαιώθηκαν ότι δεν προχωρήσαμε σε ποινικές διώξεις, μας έκοψαν ακόμα και την καλημέρα, ενώ στις 26 – 2 – 2014 επανέλαβαν τα ίδια, φράζοντας για μια ακόμα φορά το ρέμα.»!

Άλλος επιχειρηματίας της περιοχής του οποίου το μαγαζί διαλύθηκε ολοσχερώς, κατήγγειλε στο «ΕΜΠΡΟΣ», ότι από την ημέρα της καταστροφής και μετά, του έστειλαν από τον Δήμο «λυτούς και δεμένους» για να τον πείσουν με εκβιασμούς και απειλές να κλείσει την επιχείρηση του, καθώς όπως εκ των υστέρων ανακάλυψε, αν είχε υποκύψει και το είχε κάνει αυτό, δεν θα μπορούσε να την ανοίξει ξανά, εφόσον κομμάτι του οικοπέδου θα εκατάσχετο υπέρ της «κοινοπραξίας» προς απαλλοτρίωση λόγω κοντινής απόστασης με τα έργα, αλλά… ούτε να απαιτήσει αποζημίωση!


Λόγω των τεραστίων καταστροφών στην περιοχή, τον εμπαιγμό με τις αποζημιώσεις, αλλά και την δυσωδία σκανδάλου που καλύπτει όλα αυτά με την διαπλοκή μεταξύ πολιτικών παραγόντων και της «κοινοπραξίας» του κ. Μπόμπολα, το «ΕΜΠΡΟΣ» θα επανέλθει σε λίγες ημέρες με νέα συγκλονιστικά και πολύ συγκεκριμένα στοιχεία για αυτή την υπόθεση.

Π. Παναγόπουλος